Inhoudsopgave
Algemeen
Het is mogelijk om verloning met een vast salaris vanuit Tigris te regelen. Er kunnen dan wel uren geregistreerd worden voor facturatie, maar voor dit type werknemers geldt een vast salaris zodat de geregistreerde uren geen invloed hebben op het salaris
Overwegingen
Registratie uren / onkosten
Afwijkende uren, onkostenvergoedingen of inhoudingen worden altijd per Timesheet geregistreerd en naar NMBRS gestuurd. Als de loonadministratie op basis van een maand is, dan stuurt Tigris de Timesheets op basis van het 4-4-5 principe naar NMBRS. Dus de weken 1-4 komen in januari, de weken 5-8 in februari en de weken 9-13 in maart.
Registratie salaris
Het vaste salaris wordt aangestuurd vanaf de plaatsing. Omdat er maar 1 vast salaris tegelijk actief kan zijn, wordt er gevalideerd dat er maximaal 1 plaatsing met 'Dienstverband status' = 'Werknemer (Vast salaris)' in een periode actief is.
Instellingen
Werknemer
Naast de standaard NAW gegevens van de werknemer die noodzakelijk zijn voor een correcte verloning, moet er als 'Dienstverband status' worden aangegeven dat het een werknemer is met een vast salaris. Dit kan onder de Persoon op de tab ‘Plaatsing’ onder 'Algemene instellingen'
Als er een plaatsing wordt aangemaakt als dit veld op 'Werknemer (vast salaris)' staat, wordt er een plaatsing aangemaakt op basis van een vast salaris. Afhankelijk van de periode van het NMBRS bedrijf, is dit een vast salaris per 4 weken of per maand.
Tariefbundel & Tariefregels
Als er met een vast salaris gewerkt wordt, moet hier ook een apart type Tariefbundel voor zijn, omdat de uren die geregistreerd worden (meestal) geen invloed moeten hebben op het salaris. Het type Tariefbundel dat je kunt gebruiken op plaatsingen met vaste verloning moet dus op 'vast salaris' staan:
Als de Tariefbundel van het type 'Vast salaris' is gebruikt, dan moet er per tariefregel worden aangegeven of deze t.o.v. het vaste loon een wijziging tot gevolg moeten hebben. Er kan dus per tariefregel worden gekozen of de uren genegeerd worden t.o.v. het vaste loon, of deze extra moeten worden uitgekeerd bovenop het normale loon, of er uren in mindering moeten worden gebracht op het gebruikelijke vaste loon:
Bijvoorbeeld:
Om normale uren te registreren die geen gevolgen hebben voor het maandloon kan er gekozen worden voor een loonpercentage van 100% en gedrag t.o.v. vast loon 'Geen invloed op vast salaris'
Om overuren te registreren die extra uitbetaald moeten worden kan er gekozen worden voor loonpercentage 150% en gedrag t.o.v. vast loon 'Extra ten opzichte van vast salaris'
Om wachtdaguren te registreren die ingehouden moeten worden op het loon kan er gekozen worden voor loonpercentage 100% en gedrag t.o.v. maandloon 'In mindering van vast salaris'
Plaatsing
Bij het aanmaken van de plaatsing moet er op de volgende zaken gelet worden.
Als er meerdere loonadministraties zijn, moet het juiste contracttype worden geselecteerd op de plaatsing om ervoor te zorgen dat de werknemer ook binnen het juiste bedrijf in NMBRS verloond wordt.
Nadat de plaatsing is aangemaakt, kunnen zowel het maandsalaris als het externe tarief per uur onder de tab ‘Tarieven & Onkosten’ worden ingevoerd.
Vergoedingen/Inhoudingen
Alle vergoedingen of inhoudingen die van toepassing zijn in een bepaalde periode, moeten op een Timesheet in die periode worden geregistreerd.
Ziekte/Wachtdag
Als er sprake is van een ziekteperiode waarin de werknemer niet volledig wordt doorbetaald, moet dit worden aangegeven op de plaatsing. Er is een verschil of iemand de gehele periode ziek is, of dat iemand slechts een deel van de periode ziek is.
Gedeeltelijke periode ziek
Als de werknemer niet de gehele periode ziek is, moeten ziekte uren worden geschreven op de dagen dat de persoon ziek is. Ook eventuele wachturen moeten op een Timesheet worden geregistreerd.
Gehele periode ziek
Als de werknemer de volledige periode ziek is, kan dit worden aangegeven op de plaatsing. Hiervoor moeten de volgende velden ingevuld worden:
Langdurig ziek: Deze checkbox moet aangezet worden
Loonpercentage ziekte: het percentage van het loon dat betaald moet worden
Startdatum ziekte: De eerste dag van de periode dat de ziekte betaling in moet gaan
Einddatum ziekte: De laatste dag van de periode dat de ziekte betaling in moet gaan
Reserveringen
De reserveringen worden iedere periode berekend op de data die ingesteld zijn op de Configuratiepagina onder de NMBRS tab. Als er met een maandloonadministratie wordt gewerkt, dan moet je de data opgeven voor 'month period'. Stel dat je de 25ste verloond, dan kun je bijv. de 24ste ingeven om de reserveringsstanden te laten berekenen en naar NMBRS te laten sturen:
Zorg er ook voor dat de batch voor het berekenen van de reserveringen ingeschakeld staat op de monitoringspagina
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.