In dit artikel leggen we meer uit over de werking van de CAO Ontrafeling. Via de CAO Ontrafeling kan er gebruikt gemaakt worden van de invoer van werktijden in plaats van het invullen van directe uren.
Er wordt nog gewerkt aan dit artikel. Het kan dus zijn dat bepaalde informatie nog mist/anders weergegeven is dan bedoeld.
Inhoudsopgave
Werking van CAO Ontrafeling
Het effect voor de werknemer
Het effect voor de intermediair
Filteropties
Dagen in de week
Drempel - Uren per week
Splitsing - Uren per week
Drempel - Uren per dag
Splitsing - Uren per dag
Tijdsinterval
Specifieke datums
Het maken & beheren van een ontrafelschema
Basisinstellingen en periodes
Het instellen van het type ontrafeling
Gebruik van tariefregels en identifiers
Voorbeelden van de ontrafeling
Werking van CAO Ontrafeling
Voor we meer uitleggen over hoe een CAO ontrafelingsschema gemaakt kan worden, leggen we wat uit over wat dit met het systeem doet en waar dit voor gebruikt kan worden.
Het effect voor de werknemer
Voor een werknemer is het (zonder ontrafeling) niet mogelijk om de werktijden in te voeren van zijn of haar werkdag. Dan wordt de reguliere manier van timesheets gebruikt.

Als de configuratie* correct is ingesteld, krijgt de werknemer de mogelijkheid om zijn uren anders in te voeren. Rechtsbovenin de timesheet krijgt de werknemer een extra knop: Van/tot tijden invullen**
De werknemer zal dan het volgende scherm voor zich krijgen:
(Klik hier om de afbeelding in een volledig scherm te openen)
Hierin kan de werknemer de tijden invullen dat hij of zij begonnen is met werken en klaar was met werken. De werknemer kan per dag ook meer pauzemomenten (1) of werktijden (2) toevoegen of verwijderen door op de plus of prullenbak iconen te klikken. Per werkmoment kan ook een project ingevuld worden.
Nadat de werknemer de uren heeft opgeslagen kan hij, in tegenstelling tot normaal, niet de uren meer aanpassen via de standaard weergave (Uitgegrijsd). De werknemer kan wel opnieuw op de Van-Tot tijden invullen knop klikken om zijn uren aan te passen.
De uren worden vervolgens op basis van het ontrafelschema omgezet naar werkuren.
Nadat de ingevulde uren zijn opgeslagen, kan de timesheet zoals normaal verstuurd worden ter goedkeuring.
*Let op: Het kan zijn dat de werknemer zowel handmatige uren kan invullen als start-stop tijden. Dit is afhankelijk van de instellingen die gedaan zijn
Het effect voor de intermediair
Als de timesheet handmatig aangemaakt wordt of binnenkomt vanuit de app, heeft de gebruiker de mogelijkheid om dezelfde gegevens te openen. Dit kan via dezelfde knop als de werknemer ziet in zijn of haar account.
Zoals hierboven te zien kan de gebruiker ook niet het aantal uren aanpassen. Wel kunnen er handmatig uren toegevoegt worden op de gebruikelijke manier van invullen.
Ook kan de gebruiker de werktijden zelf aanpassen en deze opnieuw opslaan. Hier worden dezelfde ontrafelingsregels gebruikt als voor de werknemer.
Filteropties
In een schema kunnen verschillende typen filters worden toegepast zoals filtering op dag, aantal uur of een specifieke tijd. Ieder filter dat toegepast wordt, zorgt voor een splitsing binnen het ontrafelschema. Als er tijden worden ingevuld op de Timesheet, dan wordt het schema van links naar rechts en boven naar beneden gevolgd om te kijken aan welke filtercriteria de input voldoet en welke tariefregel er dus toegepast moet worden.
Er zijn zeven filtertypes die gebruikt kunnen worden in het ontrafelschema:
Dagen in de week
De dagen in de week worden hier gesplitst. Als je uren op maandag anders wilt ontrafelen dan de zaterdag, kan via dit filter de uren splitsen per dag.
Als de dagen in de week bijvoorbeeld is ingesteld op maandag t/m donderdag en vrijdag t/m zondag, vallen de uren van maandag onder de eerste filtering en de uren van zaterdag onder de tweede filtering.
Voorbeeld:
Drempel - Uren per week
De naam Drempel staat voor dat er minimaal/maximaal een X aantal uur gewerkt is*.
Als de drempel per week bijvoorbeeld is ingesteld op 0-32 uur, 32-40 uur en 40-168 uur en de werknemer 38 uur gewerkt heeft. Zal de volledige timesheet vallen onder de tweede filtering.
Voorbeeld:
Splitsing - Uren per week
De naam Splitsing staat voor dat er vanaf X aantal uren een bepaald pad gevolgt wordt.
Als de Splitsing per week bijvoorbeeld is ingesteld op 0-32 uur, 32-40 uur en 40-168 uur en de werknemer 38 uur gewerkt heeft. Zal de eerste 32 uur gemarkeerd worden onder de eerste filtering en de overige 6 uur onder de tweede filtering
Drempel - Uren per dag
De naam Drempel staat voor dat er minimaal/maximaal een X aantal uur gewerkt is*.
Als de drempel per dag bijvoorbeeld is ingesteld op 0-6 uur, 6-9 uur en 9-24 uur en de werknemer 10 uur gewerkt heeft op maandag, wordt maandag berekend onder de derde filtering.
Voorbeeld:
Splitsing - Uren per dag
De naam Splitsing staat voor dat er vanaf X aantal uren een bepaald pad gevolgt wordt.
Als de Splitsing per dag bijvoorbeeld is ingesteld op 0-6 uur, 6-8 uur en 8-24 uur en de werknemer 10 uur gewerkt heeft op de maandag. Zal de eerste 6 uur gemarkeerd worden onder de eerste filtering, 2 uur gemarkeerd worden onder de tweede filtering en hierna nog de overige 2 uur op de laatste filtering.
Voorbeeld:
Tijdsinterval
De tijdsinterval splitst de werktijden van een invoer. Als iemand een werktijd instuurt van 08:30 t/m 20:00
Let op: Als een werktijd van 22:00 t/m 06:00 ingevoerd is op woensdag, worden de uren van 00:00 t/m 06:00 meegeteld onder de woensdag omdat de werktijd op woensdag begon.
Voorbeeld:
Specifieke datums
Aan het begin van het schema kunnen specifieke datums en/of feestdagen (Zie ook: Het instellen van feestdagen) vastgelegd worden zodat deze niet meegaan met de reguliere ontrafeling. Via deze optie kun je dus bijvoorbeeld ook feestdagen op een hoger percentage uitbetalen als de werknemer die dag werkt.

Het maken & beheren van een ontrafelschema
Basisinstellingen en periodes
Ontrafelschema's worden aangemaakt op een Tariefbundel op CAO- of opdrachtgeverniveau. In een ontrafelschema worden Tariefregels toegewezen, dus om een schema te kunnen maken moet er ten minste een Tariefbundel met Tariefregels aanwezig zijn.
Op de Tariefbundel moet worden aangegeven dat de CAO ontrafeling via het ontrafelingsschema verloopt. Als je gebruik wilt maken van CAO-Ontrafeling door middel van de ontrafel-configurator kan dit door het veld 'CAO ontrafeling' op "Via ontrafelingsschema" te zetten, anders moet het per tariefregel ingesteld worden. Als dit is ingesteld, zul je het volgende zien:
Hieronder leggen we wat meer over de knopfuncties uit:
![]() |
Verwijder een periode uit het ontrafelingschema |
![]() ![]() |
Als een nieuwe periode aangemaakt moet worden, kun je de knoppen Nieuw en Klonen gebruiken om een nieuw schema te maken op de huidige tariefbundel. Zo hoef je niet elke keer nieuwe tariefbundels en plaatsingen te maken. Via de knop Nieuw kun je een nieuwe periode maken zonder ingevuld schema. Als de knop Klonen gebruikt wordt, dan wordt het schema van het geselecteerde schema gekloond. Dit is met name van gemak als er kleine wijzigingen benodigd zijn in het schema vanaf een nieuwe periode |
![]() |
Via de knop Bewerken kan de datum en de beschrijving van de periode aangepast worden. Deze beschrijving en datum zie je vervolgens onder de beschikbare schema's staan: |
Via de Opslaan en Annuleren knop kan, zoals de naam al zegt, de bewerkingen die in het schema gemaakt zijn opgeslagen of geannuleerd worden |
Het instellen van het type ontrafeling
Het is mogelijk om een ontrafelschema dynamisch te maken op basis van het type uren dat iemand werkt. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als er verschillende typen ploegendiensten zijn waarbij de uren van 18.00-22.00u een andere beloning hebben voor iemand die in een 2-ploegendienst werkt als voor iemand die in een 3-ploegendienst werkt.
Om te starten is het belangrijk om te weten wat voor type ontrafeling je wilt gebruiken. Standaard is het type 'Standaard' ingesteld. Maar als bijvoorbeeld alleen 2-ploegendienst van toepassing is, stel hier dan een ander type in.
Als je meerdere* types wilt aanmaken (zoals 2-ploegendienst of 3-ploegendienst), kunnen deze aangemaakt worden.
Als er meerdere type ontrafelingen zijn, ziet deze er als volgt uit:
* De admin kan beschikbare keuzeopties voor Type ontrafeling toevoegen door waarden toe te voegen aan het keuzelijstveld "Type ontrafeling" op het object "Tariefbundel"
Om meerdere type ontrafelingen te maken, kun je op de naam van de ontrafelingstype klikken. Hierna opent een pop-up waarin de types geselecteerd kunnen worden.
Er zijn hier 2 knoppen beschikbaar:
![]() Nieuw |
Maak een nieuw deelschema voor een ander type ontrafeling. Begin dit schema helemaal opnieuw, dus zonder filtering of tariefregels | |
![]() |
Maak een nieuw deelschema voor een ander type ontrafeling. Neem het geselecteerde deelschema 1-op-1 over zodat je het niet helemaal opnieuw hoeft op te bouwen, maar je alleen de verschillen tussen de deelschema's nog moet configureren |
Gebruik van tariefregels en identifiers
Als een tariefregel aangemaakt wordt, kun je onder de weergavenamen de Identifier* instellen.
* Let op: Het Import Id wordt gebruikt voor Urenimport. De CAO-ontrafeling gebruikt de identifier
De identifier is nodig om bij een aanpassing van het tarief en het klonen van de tariefbundel van CAO nodig om zo dezelfde tariefregels te gebruiken.
Als het tarief geüpdate wordt (zoals via Het externe tarief aanpassen op factor- en bedragbundels), worden er nieuwe tariefregels gemaakt, maar hoeft het schema niet aangepast te worden. Het schema zoekt namelijk de tariefregel met de gegeven identifier. Let dus op dat je geen tariefregels maakt met dezelfde identifier binnen dezelfde geldigheidsdatum(s).
Als de identifier gekozen wordt, zie je in de lijst met beschikbare tariefregels de tariefregelnamen die bestaan uit 2 gedeeltes:
1 - Linkerkant // Aan de linkerkant staat je de tariefnaam van de werknemer
2 - Rechterkant // Aan de rechterkant staat de Identifier van de tariefregel
Als niet alle tariefregels een identifier ingevuld gekregen hebben, zul je bij het openen van de tariefbundel ook een foutmelding zien:
"Niet alle tarieven hebben een identifier."
Gebruik van onkostensoorten
Bij het aanmaken van onkosten zijn er extra mogelijkheden bij de Overige instellingen van de onkosten.
De volgende filters zijn vaak van toepassing voor CAO-Ontrafeling:
- De werktijden (Start- & eind werkdag)
- Aantal uren per dag
- Beschikbare dagen
- Type ontrafeling
Overige filters worden uitgelegd in het artikel Onkostensoorten: Vergoedingen & inhoudingen
Werktijden |
Start werktijd: Als de starttijd van de werkdag is ingevuld, wordt de onkostensoort alleen toegepast als de werknemer ná de ingevulde tijd begonnen |
Einde werktijd: Als de eindtijd van de werkdag is ingevuld, wordt de onkostensoort alleen toegepast als de werknemer vóór de ingevulde tijd is gestopt | |
Aantal uren per dag | Als de werknemer tussen X en X uren gewerkt heeft, wordt de onkosten toegepast. Als de werknemer minder dan de 'van' of meer dan de 'tot' werkt, zal de onkostensoort niet gebruikt worden |
Beschikbare dagen | Dit zijn de dagen waarop de onkostensoort gebruikt kan worden. Als bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag geselecteerd zijn, kan de onkostensoort niet op andere dagen toegepast worden |
Type ontrafeling | Bij Type ontrafeling is het mogelijk om een type ontrafeling te kiezen. Als deze is ingevuld, kan deze alleen gebruikt worden bij dat type ontrafeling. Bijvoorbeeld: Als in de onkosten gekozen is om 2-ploegendienst te gebruiken en de werknemer vervolgs alleen uren invoert voor de 3-ploegendienst, zal deze onkostensoort niet toegepast worden. |
Voorbeelden van de ontrafeling
Voorbeelden van urenontrafeling
Het volgende schema is van toepassing:
(Klik hier om de afbeelding in een volledig scherm te openen)
De werknemer voert de volgende uren in:
Dag | Ingevoerde werktijden |
Maandag | Gewerkt: Vanaf 08:00 t/m 21:00 Pauze: Vanaf 14:00 t/m 15:00 |
Dinsdag | Gewerkt: Vanaf 21:00 t/m 04:00 Pauze: Vanaf 23:00 t/m 24:00 |
Woensdag | Gewerkt: Vanaf 06:00 t/m 09:00 Gewerkt: Vanaf 15:00 t/m 17:00 Pauze: Geen |
Donderdag | Niet gewerkt |
Vrijdag | Niet gewerkt |
Zaterdag | Gewerkt: Vanaf 04:00 t/m 08:00 Pauze: Geen |
Zondag | Niet gewerkt |
De volgende timesheet komt hier uit:
(Klik hier om de afbeelding in een volledig scherm te openen)
Hieronder volgt een lijst van verwerking van deze uren. Klik op de link naast de dag om het schema te volgen.
Maandag | Klik hier om het pad in het schema te volgen voor de uren van maandag |
Dinsdag | Klik hier om het pad in het schema te volgen voor de uren van dinsdag Let op: Zoals je ziet in de afbeelding, omdat de dienst vanaf dinsdag begon, wordt het schema voor dinsdag gebruikt |
Woensdag | Klik hier om het pad in het schema te volgen voor de uren van woensdag Nog geen link |
Zaterdag | Klik hier om het pad in het schema te volgen voor de uren van zaterdag Nog geen link |
Voorbeelden van onkostenontrafeling
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.