Alle instellingen met betrekking tot de verloning voor een medewerker, die specifiek zijn voor een bepaalde entiteit (BV) vindt je onder de gerelateerde verloningsinstellingen. Deze wordt automatisch gemaakt, zodra er een contract of een plaatsing gemaakt wordt.
Onder de tab 'Plaatsing' bij een persoon staat de gerelateerde lijst met Verloningsinstellingen.
Als een persoon plaatsingen heeft voor meer dan 1 entiteit, zal deze persoon ook meerdere verloningsinstellingen hebben.
Inhoudsopgave
Pensioenen
2021 en eerder
2022 - juni 2023
juli 2023 en later
Bouw- en UTA pensioen
Bepaling Bouw CAO
Ingangsdatum & historie pensioenen
Wekentelling
2021 en eerder
2022 en later
Handmatig resetten van de fase/het pensioen
Algemene gegevens
Onder het kopje 'Gegevens' staan individuele instellingen voor deze persoon voor de gekoppelde entiteit. Je kunt hier aangeven of er loonkostenvoordeel van toepassing is voor deze persoon, en aangeven in welke periode dit geldt. Zie verder hiervoor: https://learning.tigris.nl/hc/nl/articles/360012344540-Loonkostenvoordeel
Daarnaast kun je voor deze persoon afwijken van de standaardinstellingen.
Negatieve reserveringen toestaan
Hiermee kan positief worden afgeweken van de standaardinstelling. Als er dus op omgevingsniveau staat aangegeven dat er geen negatieve reserveringen van toepassing zijn, kan je hier van afwijken voor een specifieke persoon. Andersom kan niet (geen negatieve reserveringen als dit op omgevingsniveau wel mag)
Geen automatische eindafrekening
Als dit aangevinkt staat, dan wordt deze persoon uitgesloten van de automatische eindafrekening. Reserveringen moeten dan dus handmatig uitbetaald worden.
Blokkeer loonuitbetaling
Als dit aangevinkt staat, dan worden Timesheet van deze persoon niet naar NMBRS gestuurd, en wordt deze persoon dus niet verloond. Op het moment dat dit van toepassing is, en het vinkje wordt weer uitgezet, zullen alle Timesheets automatisch alsnog naar NMRBS worden gestuurd.
Als een timesheet al gesynchroniseerd is, zul je de timesheet moeten terugdraaien om de gegevens weer uit NMBRS te halen.
LET OP: Deze optie blokkeert de synchronisatie van alle timesheets; dus ook correcties over eerder goedgekeurde timesheets worden niet naar NMBRS gestuurd. Dit geldt ook voor het terugdraaien van timesheets. Het terugdraaien van een timesheet wordt NIET in NMBRS verwerkt als deze optie aanstaat.
Loon onder WML toestaan
Standaard kan er niet onder WML worden verloond. Moet dit toch omdat iemand bijv. aangevuld wordt vanuit een subsidie, dan kan dit door dit vinkje aan te zetten
Pensioenen
Er kan worden aangegeven of iemand recht heeft op Stipp basis of op de Stipp plusregeling. Dit gaat automatisch op basis van het aantal gewerkte weken, maar als hier positief van wordt afgeweken dan moet dit hier worden ingesteld.
Automatisch
2021 en eerder
Bij Timesheets vóór 3-1-2022 gelden de volgende regels:
- Voor zowel ABU als NBBU zal Stipp basis automatisch aangaan als de wekenteller ten minste op 27 bereikt
- Voor zowel ABU als NBBU zal Stipp plus automatisch aangaan als de wekenteller 78 bereikt, of als de pensioensteller de 52 bereikt
2022 - juni 2023
Bij Timesheets vanaf 3-1-2022 gelden de volgende regels
- Voor zowel ABU als NBBU zal Stipp basis automatisch aangaan als de wekenteller ten minste op 8 bereikt
- Voor zowel ABU als NBBU zal Stipp plus automatisch aangaan als de pensioensteller de 52 bereikt
juli 2023 en later
Afhankelijk van de instellingen voor pensioen op de gerelateerde entiteit zal een nieuwe werknemer:
- direct Stipp basis krijgen vanaf de Datum in dienst. Na 52 pensioensweken zal deze persoon naar Stipp plus gaan (optie Direct in Stipp basis)
- direct Stipp plus krijgen vanaf de Datum in dienst (optie Direct in Stipp plus)
- niet in het Stipp pensioen worden opgenomen (optie Geen pensioen)
Handmatig
Als iemand al eerder een bepaald pensioentype moet krijgen, dan kan dit worden gedaan door handmatig het betreffende pensioen aan te zetten. Als iemand dus bijvoorbeeld direct bij in dienst Stipp plus pensioen moet krijgen, dan moet je naar de verloningsinstelling gaan en daar het vakje bij Stipp plus aanzetten.
Een medewerker kan over de tijd verschillende pensioeninstellingen hebben.
CONTROLEER NA HANDMATIGE ACTIVATIE VAN EEN PENSIOEN OP DE VERLONINGSINSTELLINGEN DUS ALTIJD OF DE PENSIOENHISTORIES DE GEWENSTE STARTDATUM HEBBEN OM VERKEERDE TOEPASSING TE VOORKOMEN! ZORG OOK DAT ER NOOIT 2 REGELS MET DEZELFDE STARTDATUM BESTAAN!
Bouw- en UTA pensioen
Naast Stipp is er ook de mogelijkheid om het Bouw- of UTA pensioen toe te passen. Als iemand al recht heeft op Bouw- of UTA pensioen, moet onder 'Pensioen' het vinkje aangezet worden bij 'Bouw' of 'UTA', en moet iemand een plaatsing hebben onder een Bouw CAO*. Staan deze vinkjes dus uit bij iemand dan zal er dus geen Bouw- of UTA pensioen worden toegepast voor deze persoon.
Heeft iemand nog geen recht op Bouwpensioen, maar werkt iemand wel onder de Bouw CAO, dan wordt het veld 'Weken gewerkt Bouw CAO' gebruikt. Als dit veld op 104 komt te staan, zal 'Bouw' worden aangevinkt. Dit is erop gebaseerd dat iemand na 52 weken 'Vakkracht' wordt, en dat iemand na 52 weken als vakkracht te hebben gewerkt ook recht heeft op Bouwpensioen.
Het is ook mogelijk om de gewerkte weken onder de Bouw CAO voor Tigris mee te nemen in deze telling. Hiervoor kan het veld 'Beginstand weken Bouw CAO' worden gebruikt. Als iemand bijvoorbeeld als vakkracht voor je aan de slag gaat, maar nog geen gewerkte weken heeft als vakkracht moet je 52 ingeven in 'Beginstand weken Bouw CAO'. Na de eerste gewerkte week in Tigris onder de Bouw CAO zal het veld 'Weken gewerkt Bouw CAO' op 53 komen te staan.
Indien een medewerker bij een andere werkgever al een aantal weken heeft gewerkt kan voor zowel Stipp als de Bouw CAO een beginstand worden ingevoerd.
Bepaling Bouw CAO
Tigris gebruikt 2 velden van de CAO om te checken of onder deze CAO Bouwpensioen of het UTA pensioen toegepast moet worden. Deze velden zijn:
- CAO Code (Tigris__CAO_Code__c)
- CAO id (Tigris__CAO_id__c)
Hieronder staan de waarden die bepalen of voor een CAO Bouwpensioen of UTA pensioen wordt toegepast:
- Bouwpensioen: CAO Code = 10 OF CAO id = 573
- UTA pensioen: CAO Code = 517 OF CAO id = 1435
Ingangsdatum & historie pensioenen
Op het moment dat een pensioenscheckbox wordt aangezet, wordt er automatisch een pensioenshistorie record aangemaakt (te vinden onder aan pagina). Als het pensioen automatisch wordt aangezet (op basis van een goedgekeurde Timesheet), dan wordt als startdatum de goedgekeurde week + 1 dag gebruikt. Als er een pensioen handmatig wordt aangezet dan wordt als startdatum de huidige datum gebruikt. Als de werkelijke startdatum afwijkt, dan moet de startdatum dus nog handmatig worden aangepast.
Als de pensioenhistorie wordt aangepast, worden de timesheets opnieuw gestuurd naar NMBRS met de nieuwe instelling. Je kunt vervolgens via de Fase historie ook terugzien wat de huidige instelling is.
Wekentelling
Om het aantal gewerkte weken te berekenen kijken we naar de datum dat de werknemer in dienst is gekomen. Vanaf die datum tellen we alle aanwezige Timesheets waar uren op staan die meetellen voor de wekentelling* bij elkaar op en komen zo tot de wekentelling.
Mocht het voorkomen dat een oud-werknemer terug in dienst komt, is het belangrijk om te kijken naar hoe lang geleden de oud-werknemer uit dienst is gemeld.
Als de werknemer langer dan 182 dagen (half jaar) uit dienst is geweest, wordt de wekenteller automatisch** op nul gezet en het veld 'Startdatum wekenteller'*** met de nieuwe in dienst datum gevuld.
Als de werknemer binnen 182 dagen (half jaar) terug in dienst komt, behoudt de wekenteller dezelfde waarde. Het veld 'Startdatum wekenteller'* wordt dan gevuld met de datum van het vorige dienstverband.
Let op: De wekenteller wordt berekend bij het goedkeuren van een Timesheet. Vervolgens wordt er gekeken of er een fasewijziging of wijziging m.b.t. het pensioen nodig is.
Als het veld 'Opvolgend werkgeverschap' wordt gewijzigd, dan wordt de wekenteller ook direct bijgewerkt, maar worden er geen checks uitgevoerd voor fasewijziging of pensioen. Als je dus het opvolgend werkgeverschap ophoogt waardoor iemand bijv. in een volgend pensioen terecht komt, dan worden deze instellingen pas toegepast na het goedkeuren van de eerstvolgende Timesheet. Moet de instelling ook al voor die Timesheet gelden, dan zal je de fase- of pensioeninstelling dus ook handmatig moeten wijzigen als je het veld 'Opvolgend werkgeverschap' wijzigt
Indien de werknemer met dan 26 weken da uit dienst treden met terugwerkende kracht uit dienst is gemeld, reset de wekenteller niet automatisch, dan zal je de fase- of pensioeninstelling handmatig moeten wijzigen net als het veld 'Opvolgend werkgeverschap'.
* Uursoorten die meetellen voor de wekentelling zijn: Normale Uren, Verschoven Uren, Ploegen Uren, Overuren, Reisuren & Leegloop uren en Vakantiedagen.
** Deze automatische actie gebeurd op de dag van het veld 'Fase reset op'. Als het contract wordt gemaakt vóór deze datum/dit proces verwerkt is; moet de reset handmatig uitgevoerd worden. Zie kopje 'Handmatig resetten van de fase/pensioen'
*** Het veld Startdatum wekenteller wordt alleen gebruikt als een werknemer opnieuw in dienst komt
2021 en eerder
Als een werknemer vóór 3-1-2022 is begonnen gelden de volgende regels:
- Voor NBBU betekend dit dat het oude systeem van toepassing is, fase 1 duurt 26 weken en fase 2 duurt 52 weken (totaal 78 weken)
- Voor ABU betekend dit dat het oude systeem van toepassing is, fase A duurt 78 weken
Voorbeeld:
Als een werknemer op 1 september 2021 is begonnen, zal hij ook in 2022 onder het oude systeem werken. De werknemer zal, tot hij meer dan een half jaar uit dienst is geweest, nog in dit oude systeem blijven werken
2022 en later
Als een werknemer ná of op 3-1-2022 is begonnen, gelden de volgende regels
- NBBU: Fase 1 en Fase 2 samengevoegd en Fase 1/2 duurt in totaal 52 weken. Als de wekenteller de 52 bereikt, wordt Fase 3 geactiveerd
- ABU: Fase A duurt 52 weken. Als de wekenteller de 52 bereikt, wordt Fase B geactiveerd
Voorbeeld:
Als de werknemer na 3-1-2022 in dienst komt, zal de werknemer onder het nieuwe systeem werken. OF
Als het dienstverband van een oud-werknemer op 30 juni 2021 is gestopt en de werknemer na 3-1-2022 weer terug in dienst komt, zal hij in 2022 onder het nieuwe systeem werken.
Fases
Onder dit kopje zijn alle instellingen gerelateerd aan de plaatsing terug te vinden. Zo is hier te zien in welke Fase iemand zich bevindt, sinds wanneer dat is, en hoeveel weken (Fase A of Fase I/II) of contract (Fase B of Fase 3) iemand heeft. Er kan eventueel worden aangegeven of er sprake is van opvolgend werkgeverschap of dat er al gewerkte weken of contracten zijn die niet in Tigris staan. De tellers (wekenteller/contractenteller) zullen dan op basis van deze input in combinatie met de aanwezige data in Tigris de juiste waarden weergeven.
Om hier handmatig aanpassingen aan te doen, moet het selectievakje 'Handmatig aanpassen' worden ingeschakeld.
Fase historie:
Een overzicht van de fase historie kun je vinden door op de werknemer de Fase historie te openen. Je ziet dan de fase- en wekentelling voor die persoon. Een voorbeeld hiervan is:
In de Fase historie staat ook aangegeven dat, als een timesheet niet is meegenomen in de telling, wat de reden hiervan is.
Handmatig resetten van de fase/het pensioen
Als de reset handmatig uitgevoerd moet worden, moeten de volgende acties gedaan worden:
1 - Maak het nieuwe contract aan en sla deze op
2 - Zet het veld In deze fase sinds op deze datum als de startdatum van het nieuwe dienstverband
3 - Zet het veld Startdatum wekenteller op dezelfde datum als de startdatum van het nieuwe dienstverband
4 - Zet het veld Aantal weken opvolgend werkgeverschap in op het getal 0*
5 - Controleer de velden Datum in dienst, Datum uit dienst, Oorspronkelijke in dienst datum & Oorspronkelijke uit dienst datum
Als ook pensioen een reset moet krijgen, pas je hierna ook de volgende instellingen aan:
1 - Stel het veld Beginstand pensioenweken in op het getal 0*
2 - Stel het veld Stipp/Stip Plus in op basis naar de benodigde instelling
3 - Controleer de startdatum van de pensioenhistorie. Deze moet vanaf dezelfde datum ingaan als de startdatum van het nieuwe dienstverband
*Als dit getal al 0 is, pas dit dan aan naar 1, sla dit op en zet dit daarna terug naar 0
Contract
In deze sectie is informatie te vinden over het actuele contract, en over data van het dienstverband. Deze gegevens worden automatisch geüpdatet wanneer er een nieuw contract wordt gemaakt, of als er iemand uit dienst wordt gemeld.