In dit artikel kun je informatie vinden over hoe je loonbeslagen aanmaakt en waar je rekening mee moet houden.
Inhoud
- Het juiste veld en hoe vul je deze in?
- Meerdere loonbeslagen tegelijk?
- Bijzonderheden
- Looncodes uitgesloten van het loonbeslag
- Het loonbeslag is afgerond?
- Loonbeslag in combinatie met netto betaling per run (vanaf 2024)
- Q&A
Het juiste veld en hoe vul je deze in?
Wanneer je ingelogd bent bij Nmbrs ga je eerst naar het bedrijf en de persoon waarvoor het loonbeslag voor is.
Zodra je bij de persoon bent, zie je onderstaande scherm.
Rechtsboven is er een mogelijkheid om de periode aan te passen, in onderstaande afbeelding staat deze op periode/ week 29.
Wanneer je een loonbeslag aanmaakt doe je dit altijd in de huidige periode.
Je kunt wel in oudere periodes kijken om de instellingen geschiedenis te zien van verschillende periodes.
Voor het daadwerkelijk aanmaken van een loonbeslag kun je direct op het plusje klikken in het veld loonbeslag, of je kunt op ‘meer’ (Rechts onder in het veld) klikken en daarna op ‘+ bewerken’.
In beide gevallen komt het volgende veld als pop-up:
Er zijn drie mogelijkheden voor de wijze van inhouding:
- Tot een bepaald netto bedrag. Hier voer je het saldo in en de beslagvrije voet. Het ingevoerde saldo zal worden ingehouden als loonbeslag. Dit gebeurt tot het saldo van de medewerker op 0 staat. Het netto salaris van de werknemer zal nooit onder de beslagvrije voet komen.
Je kunt de loonbeslagen die afgelopen zijn, gewoon verwijderen. Deze verwijdert u alleen vanaf de huidige periode en toekomst. In de eerdere periodes (historie) blijft alles staan. Ook als u de periode (rechtsboven in het scherm) verandert naar de maanden terug, ziet u de 'oude' informatie nog. - Vast bedrag. Hier voert u het saldo in, de beslagvrije voet en een maandelijkse netto inhouding. Elke maand zal deze netto inhouding van het salaris worden afgetrokken. Dit gebeurt tot het saldo van de medewerker op 0 staat. Het netto salaris van de werknemer zal nooit onder de beslagvrije voet komen.
Dient er een extra aflossing in een periode gedaan te worden, bijvoorbeeld als er sprake is van vakantiegeld, dan zal het vaste bedrag voor die periode eenmalig aangepast moeten worden.
Let op: voor een week verloning is dit per periode/ per week. Het bedrag dat is ingegeven bij vast bedrag wordt elke week ingehouden. - Vast bedrag t/m eind periode. Hier voert u het saldo in, de beslagvrije voet, de maandelijkse netto inhouding en de periode laatste inhouding. Elke maand zal deze netto inhouding van het salaris worden afgetrokken. Dit gebeurt tot het saldo van de medewerker op 0 staat of totdat de periode van de laatste inhouding is bereikt. Het netto salaris van de werknemer zal nooit onder de beslagvrije voet komen.
Meerdere loonbeslagen tegelijk?
Wanneer er meerdere loonbeslagen zijn ingevoerd, dien je met een aantal zaken rekening te houden:
Je kunt in het veld de prioriteit aangeven. Het loonbeslag met een hogere prioriteit wordt altijd eerder berekend dan een loonbeslag dat een lage prioriteit heeft. De prioriteit kun je aanpassen middels de pijltjes aan de rechterkant.
U kunt per loonbeslag ook het openstaande saldo zien staan.
Bijzonderheden
Netto Null
Via het Loonbeslagveld is het niet mogelijk om tot een netto salaris van nul te gaan. Dit kan ingericht worden via de volgende looncodes: 5798 / 5799 /5800.
Achter deze looncodes staat welk bankrekeningtype je daarvoor moet gebruiken. Dit voer je in bij Personalia - > Bankrekening.
Het loonbeslag bedrag voer je in op het looncomponent in het veld Looncomponenten die je hebt toegevoegd in het loonmodel.
Extra aandachtspunten
Als de medewerker gebruik maakt van een loonbeslag en hierdoor netto op 0 uitkomt dan wordt het bedrag van het loonbeslag aan de medewerker uitbetaald.
Voorbeeld: Netto salaris van de medewerker is 2000 en er wordt ook precies 2000 euro uitbetaald aan het loonbeslag, dan wordt het gehele bedrag op de bankrekening van de medewerker geboekt omdat het netto saldo van de medewerker 0 is.
Workaround: Zorg ervoor dat er altijd iets aan de medewerker wordt uitbetaald (kan 0,01 cent zijn in de min of plus).
Vanaf 2024: Als je in een vorige periode een correctie doet, dan wordt de netto waarde van de correctie verrekend in de laatste periode van de run. Hier kun je onderaan dit artikel meer over lezen.
Looncodes uitgesloten van het loonbeslag (belasting vrije voet)
Door een schuldeiser kan er beslag gelegd worden op het loon van een medewerker. De medewerker heeft echter altijd recht op de belasting vrije voet. Dat is het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. In 2024 is deze vastgesteld op €2162,60.
De volgende looncodes zijn uitgesloten van het loonbeslag en vallen onder de belasting vrije voet.
5015 | Onbelaste vergoeding (WKR Gerichte vrijstelling 4) |
5100 | Onbelaste vergoeding (WKR Vrije ruimte) |
5101 | Onbelaste vergoeding (WKR Intermediaire kosten) |
5103 | Onbelaste vergoeding (WKR Nihilwaardering) |
5110 | Onbelaste vergoeding (WKR Vrije ruimte 2) |
5111 | Onbelaste vergoeding (WKR Gerichte vrijstelling 2) |
5122 | Onbelaste vergoeding (WKR Gerichte vrijstelling) |
Let op: looncode 5112 is niet uitgesloten van loonbeslag en valt dus niet onder de belasting vrije voet.
Het loonbeslag is afgerond?
Je kunt de loonbeslagen die afgelopen zijn, gewoon verwijderen. Deze verwijdert u alleen vanaf de huidige periode en toekomst. In de eerdere periodes (historie) blijft alles staan. Ook als u de periode (rechtsboven in het scherm) verandert naar de maanden terug, ziet u de 'oude' informatie nog.
Loonbeslag in combinatie met netto betaling per run (vanaf 2024)
Loonbeslag werkt hetzelfde als de betaling aan de werknemer, met als verschil dat negatief loonbeslag niet in de laatste periode van de run verrekend kan worden. Je kan geen geld terugkrijgen dat je al hebt betaald. Als je geld terug zou moeten krijgen, dan blijft het bedrag open staan op looncodes 9915 t/m 9919 en wordt het verrekend zodra het kan. De werknemer krijgt wel het te veel betaalde loonbeslag uitbetaald. Het nog onverrekende, openstaande bedrag is een probleem van de werkgever.
Bijvoorbeeld: In periode 1 wordt bij de werknemer 100 euro loonbeslag ingehouden, en met een correctie verander je de inhouding naar 45 euro. Als je een normale run (periode 2) + twk (periode 1) maakt, dan rekent Nmbrs uit dat de werknemer in periode 1,55 euro te veel loonbeslag heeft betaald. Dit wordt verrekend in de laatste periode van de run, in dit voorbeeld in periode 2.
- De werknemer krijgt 55 euro terug over periode 1. Dit wordt verrekend in periode 2.
- Inhouding loonbeslag in periode 2 is 45 euro. Als je dat aftrekt van de 55 euro die nog open staat van periode 1, dan krijgt de werknemer 10 euro extra uitbetaald.
- Over periodes 1 en 2 is 100 euro loonbeslag betaald, 100 in p1 en 0 in p2. Dit had 90 euro moeten zijn, 45 in p1 en 45 in p2. Er staat nog 10 euro open, die de werkgever wel heeft betaald aan de werknemer, maar de werkgever krijgt dit bedrag niet terug van het loonbeslag. Het wordt verrekend in periode 3.
- In periode 3 wordt de openstaande 10 euro loonbeslag verrekend en wordt 35 euro loonbeslag overgemaakt. Bij de werknemer wordt 45 euro ingehouden. De werkgever heeft nu zijn 10 euro terug.
- In alle periodes vanaf de correctie krijgt de werknemer betaald alsof de inhouding loonbeslag 45 euro per periode is.
Naast normale betaling en loonbeslag zijn er 2 andere soorten bankbetalingen in Nmbrs: TSF en bank 1 t/m 5. Voor deze bankbetalingen wordt geen bovenstaande verrekeningslogica ondersteund. Correcties worden in scope van het SEPA-bestand verrekend.
Q&A
Wanneer kies je bij wijze van inhouding voor
* Tot een bepaald netto bedrag
* Vast bedrag
Dit gebruik je alleen wanneer dit aangegeven is in het loonbeslag. Een voorbeeld hiervan is een vaste premie van het CAK die langdurig met een vast bedrag per week of maand moet worden ingehouden wegens het niet betalen van de zorgverzekering.
Hierbij gaat het niet om aflossen tot een budget is bereikt maar een vast bedrag per maand of week.
Je kunt hier meer over lezen in het onderdeel ‘Het juiste veld en hoe vul je deze in?’.
Wanneer vul je het bedrag per week in en wanneer niet.
Dit ligt aan de soort verloning van het bedrijf waar je een loonbeslag moet invullen.
Indien de verloning per week is en het beslag per maand, zul je deze moeten omrekenen naar week.
Andersom visa versa.
Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het vakantiegeld naar de beslaglegger gaat?
* Denk hierbij aan eindafrekening/ reserveringen bij uitdiensttreding
Om bij een eindafrekening ervoor te zorgen dat de beslagvrije voet niet van toepassing is, zal in de periode waarin deze uitbetaald wordt de beslagvrije voet verwijderd worden uit het loonbeslag.
* Of uitbetaling vakantiegeld in maand mei
Het is niet mogelijk om looncodes uit te sluiten van enkel de beslagvrije voet. Wel kan er gebruik worden gemaakt van grondslag 10080 Uitgesloten van Loonbeslag. Echter wordt hiermee de code in zijn geheel uitgesloten voor de berekening van het loonbeslag.
Pietje Pannekoek van Het Pannenkoekenhuis bv heeft een beslagvrije voet van 54 euro.
Openstaand saldo van 624,62 euro.
Alles boven de 54 euro gaat dan naar het loonbeslag, hoe zit dat?
Daarnaast heeft de medewerker een 4-wekelijkse verloning en zegt zelf, betaal mijn vakantiedagen maar uit dan kan het in 1 keer afgelost worden, werkt dat zo?
Het klopt dat wanneer je meer geld uitbetaald krijgt, zoals vakantiedagen of vakantiegeld, dat er dan meer wordt uitbetaald aan de beslaglegger.
Alles wat boven de beslagvrije voet ligt, dus meer dan 54 euro netto wordt naar de beslaglegger gestuurd.
Beslaglegger GeefGeld BV geeft aan dat het maandelijks bedrag wordt verhoogd met x bedrag, hoe kunnen we dat verwerken?
Wanneer dit de situatie is, staat het loonbeslag op vast bedrag per verloning.
Op het moment dat dit verhoogd moet worden, pas je het vaste bedrag handmatig aan.
Wat doe je als de beslagvrije voet 827 euro per maand is, maar ze willen dat we altijd 358,60 euro inhouden.
Dus als we meer kunnen afdragen, dan willen ze dat niet. Maar dus altijd 358,60. Maar toch moeten we rekening houden met de beslagvrije voet?
Hierbij kun je de combinatie gebruiken van vast bedrag en beslagvrije voet. Hierbij probeert het systeem altijd hetzelfde bedrag in te houden, mits er voor de werknemer het minimale bedrag overblijft.
Op deze manier zal het systeem nooit meer proberen in te houden.