Het is alweer de tijd van de jaarovergang. In dit artikel behandelen we de stappen die genomen moeten worden om klaar te zijn voor 2021.
Veel van de premies inzake de sociale lasten zijn algemeen bekend, en zijn al zoveel mogelijk door Tigris ingevuld. Op dit moment is echter nog niet alles bekend, dus er zullen nog updates volgen. Bijvoorbeeld de franchise voor StiPP is nog niet bekend.
Sommige premies komen van de beschikking die je van de belastingdienst ontvangt ( de WGA + ZW-flex premie) en zul je dus nog zelf moeten invullen.
We beginnen bij de basis; namelijk nieuwe input voor de Contracttypes. Dit kun je doen op de Configuratiepagina.
Brondata op de Configuratiepagina
Ga naar de Configuratiepagina, en vervolgens de tab "Kostprijs", en open deze. Je vindt hier de brondata die gebruikt wordt door de verschillende contracttypes. Wanneer gebruik wordt gemaakt van entiteiten dan zal dit er zo uitzien:
De rood omkaderde gegevens betreffen gegevens per entiteit. Het is dus mogelijk om per entiteit een andere premie in te voeren. Wanneer je deze gegevens niet invult voor een entiteit, dan zal het systeem automatisch terugvallen op de "Algemene premie". Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van entiteiten, dan is het algemene gedeelte alles dat zichtbaar is.
Let erop dat je de juiste startdatum kiest vanaf wanneer Tigris de nieuwe premie moet gaan gebruiken. Dit gebeurt namelijk volledig dynamisch vanaf het gebruikte contracttype en heeft dus invloed op de gebruikte kostprijsfactor.
NB - vul voor de werkgever 100% van de premie in en voor de werknemer 50% als je besluit 50% van de WGA-premie te verrekenen. (Let op: Vul 0,50 in voor 50% en 1 voor 100%)
We raden (i.v.m. de periodes en aangifte in NMBRS) aan om alle startdatums te maken op 4-1-2021 i.p.v. 2020. Dan worden de instellingen namelijk toegepast op dezelfde startdatum als de loonaangifte en de eerste periode in NMBRS.
Scroll de pagina naar beneden om de overige premies in te vullen / te controleren. Onderaan de pagina zie je uitklapbare gedeeltes:
(Let op: Vul voor alle percentages het getal in NA de komma. Zoals 8,33%, moet je 0,0833 invullen en dan opslaan)
Onder CAO verplichtingen tref je CAO-gerelateerde zaken aan uit de ABU/NBBU cao, zoals premies voor Scholing, SfU, Wachtdagcompensatie en Aanvulling Ziektewet.
De systematiek is hetzelfde: er is een algemeen gedeelte en een gedeelte specifiek per entiteit - indien van toepassing.
NB - Aanvulling Ziektewet is uitgesplitst in 'ABU', 'NBBU' en 'GEEN', waarbij 'GEEN' ABU-volgend betekent.
De gegevens onder Pensioenpremie worden in principe door Tigris ingevuld en kunnen hier gecontroleerd worden.
Onder de Aanvullende instellingen staan het standaard aantal dagen waarmee gerekend wordt:
Ook hier kan per entiteit eventueel van worden afgeweken. Indien dit leeggelaten wordt per entiteit, dan zullen alleen de algemene dagen gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor Vakantiegeld:
Als laatste hebben we hier nog de categorie Overige Werkgeverslasten:
Het is hier mogelijk om zelf een (beperkt) aantal categorieën te definiëren door op de knop "Nieuwe Overige WGV-lasten" te klikken:
Je kunt deze voorzien van een naam, en aangeven of deze als percentage % of bedrag € per uur moet worden meegerekend. Nadat je deze hebt aangemaakt, dien je deze nog te voorzien van een waarde. Je hebt er nu namelijk alleen een categorie bijgemaakt die pas een waarde krijgt als je bij de Overige WGV-lasten een waarde toekent..
Deze categorieën zullen vervolgens zichtbaar zijn in de Kostprijs Configurator, waar het onderdeel zal uitmaken van de opbouw van je kostprijsfactor per uur. Er zit geen verdere logica achter deze velden, je kunt ze puur gebruiken voor een gedetailleerdere weergave van je (commerciële) kostprijs.
Nadat dit allemaal is gedaan, zijn de basis instellingen gedaan voor het nieuwe jaar en kunnen we bij de Contracttypes (=kostprijsrecords) een nieuwe periode gaan aanmaken.
Nieuwe periode in de Kostprijs Configurator
Zoek in de app-starter naar Kostprijs Configurator:
... en kies 1 van de bestaande Contracttypes die je wilt aanpassen. Je ziet vervolgens dit:
We gaan nu een periode toevoegen voor het nieuwe jaar:
Nadat je dat hebt gedaan, kun je aan de rechterkant een balk openklappen om de basisinfo te checken die wordt gebruikt. Van een aantal velden bestaat de mogelijkheid een aanpassing te doen.
NB - Kun je een veld niet aanpassen, terwijl je dat wel wilt, dan zul je een nieuw Contracttype moeten maken. Dit vereist dan ook het aanmaken van een nieuwe plaatsing
Bijvoorbeeld het als 'standaard' instellen van deze kostprijsberekening, of het opbouwen/opname van de reserveringen in uren:
Wanneer ingesteld als standaard, zal dit contracttype al voorgeselecteerd zijn op een plaatsing.
Onderaan vind je vervolgens nog Filterinstellingen. Wanneer daar niets geselecteerd is, geldt dit als 'niet gefilterd'
Een speciale vermelding nog even voor het "Companies" filter. Door hier Opdrachtgevers te selecteren, zorg je ervoor dat dit contracttype alleen gebruikt kan worden voor de geselecteerde opdrachtgevers.
Er behoeven geen nieuwe plaatsingen gemaakt te worden. Het geselecteerde contracttype blijft geselecteerd en actief op de plaatsing en laadt vervolgens de nieuwe instellingen in, en past deze toe bij het aanmaken van Timesheets.
Factuurnummering 2021
Op de Configuratiepagina, onder de tab "Factureringsproces" moet de nieuwe nummerreeks worden opgegeven. Dit kan per entiteit indien van toepassing.
Het gedeelte vóór de { } is vrij te kiezen en het gedeelte tussen de { } fungeert als teller. Neem dit dus niet te klein - {00} geeft dus ruimte voor 99 facturen, {000} voor 999 facturen etc.
NB - Dit nummer kan na opslaan alleen worden aangepast naar een hoger nummer of een met meer getallen in de teller.
Verbergen Correctie / Terugdraaien knoppen
Ter voorkoming van ongewenste correcties in eerdere perioden is er in Tigris een setting beschikbaar die dit voorkomt. Je kunt deze vinden op de Configuratiepagina, tab Bedrijfsinstellingen onder het kopje Algemene Instellingen, onder de Timesheet settings. Hier vind je de setting:
Zoals de setting hier ingesteld staat betekent het dat de Correctie / Terugdraai / Opnieuw verzenden knoppen van de Timesheet worden verwijderd na 10 weken. Dit wordt berekend door de Timesheet.Startdatum te vergelijken met de datum van vandaag.
Nmbrs - jaarovergang
Zie hier het Nmbrs artikel mbt de jaarovergang; lees deze aandachtig door
Artikel Nmbrs inzake jaarovergang
SVW instellingen 2021
Zoek de SVW-tabel op onder de Salarisinstellingen. Ga naar de juiste periode en vul de gegevens in conform de beschikking van de belastingdienst.
NB- let met name even op als je de jaarwissel nogmaals moet uitvoeren (bijvoorbeeld omdat er ná het uitvoeren van de jaarwissel nog mutaties/correcties in het voorgaande jaar zijn gedaan). In dat geval worden de nieuwe SVW premies weer overschreven met de oude waarden vanuit het voorgaande jaar en dienen derhalve gecontroleerd en aangepast te worden.
Jaaropgaaf wordt opgehaald vanuit Nmbrs
Wanneer een werknemer een Uitdienstdatum krijgt in Nmbrs, zorgt Nmbrs er automatisch voor dat een Jaaropgaaf beschikbaar komt.
Momenteel wordt gewerkt aan methodes om de jaaropgaaf automatisch op te halen vanuit Nmbrs en met de werknemer te delen via de app en/of de loonstrookmanager.
Brancheregelingen
In Nmbrs wordt door Tigris gebruik gemaakt van Brancheregelingen, om pensioenregelingen toe te passen maar ook om bedrijfsreserveringen zoals Scholing, SfU (etc) op te bouwen. Deze brancheregelingen kunnen verschillen per CAO-model. Een CAO-model is een set met regelingen die door het selecteren ervan in één keer wordt toegepast.
Hoe te gebruiken:
1. Let eerst op de periode. Nmbrs slaat instellingen op in het tijdvak en gebruikt deze vervolgens richting nieuwe periodes.
2. Selecteer een CAOmodel. Let op: dit kan bestaan uit 2 gedeelten. De bovenste bevat de pensioenregeling en deze wordt door Tigris onderhouden. Deze hoeft dus niet te worden aangepast. Eronder staan "Overige ....." regelingen.
3. Pas hier eventueel percentages van aan - indien gewenst. Dit doe je door op een regeling te klikken en een percentage in te geven:
Het door jou aangepaste percentage zal vervolgens vet worden weergegeven.
NB het is belangrijk dat je deze aanpassingen dus voor alle gebruikte CAOmodellen doet. Een ander CAO-model betekent een andere set met gegevens.
Overige checks
Naast alle basis instellingen is het ook aan te raden om de Tariefbundels & Tariefregels na te lopen op geldigheid, percentages en/of factoren zodat je er zeker van bent dat alles staat ingesteld voor het nieuwe jaar. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de Lonen & Tarieven op plaatsingen.
Ook is het raadzaam om onkosten (zoals bijvoorbeeld ADV-regelingen die je als onkosten uitbetaalt) nog even na te gaan.
Wanneer je gebruik maakt van een Weekverloning-administratie, maar er op de verloningsinstellingen voor kiest om het "Betaalmoment per" in te stellen op 4 weken, dan wordt dit vervolgens op de plaatsing ingesteld wanneer deze wordt aangemaakt. De timesheets zullen dan pas naar Nmbrs worden verzonden wanneer er een vooraf ingesteld synchronisatiemoment bereikt is, en niet direct na goedkeuren. Deze data kun je instellen op de Configuratiepagina, Nmbrs tab:
Wat hier staat betekent dat het systeem nu na 15 november geen uitgestelde timesheets meer automatisch synchroniseert, omdat er geen datum is ingegeven. Je kunt hier gewenste data selecteren.
Wanneer dit is gedaan, ben je klaar voor het nieuwe jaar!
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.